29 juni 2007

Mer sommar.





De häs söta bilderna kommer från Isabella Smith. Fint med den målade pärlsponten och fint med den vackra spetsduken på undre bilden. Assietten är en favorit - fin med både ränder och blommönster. Och färgerna är så där härligt krispiga...
Jaha, så var det fredag igen. Skööönt!! Vi kommer ha goda vänner på middag på lördag och jag klurar på vad vi ska bjuda på...Blir det nåt extra smarrigt återkommer jag med recept. Eftersom jag vet att L som kommer i morgon läser bloggen avslöjar jag inga detaljer ;-) Men så mycket kan jag säga att det lutar åt nåt grillat... Det är tillbehören och inte minst efterrätten jag klurar på... Någon som har ett tips att bjuda på??
Önskar er alla en skön helg.
Sweet photos from Isabella Smith. I like the crisp summer colours.
Friday - again! We'll have friends over for dinner tomorrow... so I am planning what to prepare. Wish you all a super weekend.

26 juni 2007

Sommardukning...

Värmen är här!! Och mer lär vara på väg. Och vad passar bättre än att duka i svala, milda färger? (Skulle vara starka, färgglada - ha, ha!) Bilden är plåtad av allas vår Angel at my table Mari och stylad av mig. Vi plåtade i mysiga butiken Sirlig i Gamla Stan som säkert är till brädden fylld av ljuvliga ting för sommardukningen så här års. Har inte hunnit dit på länge, men kan varmt rekommendera ett besök. Butiken ligger på Tyska Brinken mittemot Tyska Kyrkan.

Ha en skön dag!

Summer is here. Sunny and warm today, blue sky. Perfect with cool, breezy colours... My friend Mari is the photographer and I am the stylist of this photo. The location is a lovely shop in the old city center of Stockholm - Sirlig.

Foto: Mari Eriksson

25 juni 2007

Sockerbomb!

Alltså. Jag gjorde ett misstag i mitt midsommarbakande. Jag fick för mig att inte följa receptet till punkt och pricka utan minska mängden socker. Som en del i att försöka vara lite mera hälsosam... OK, det blev en kaka. Men den blev ju så klart inte alls lika god som den blir om man följer receptet. Och minskar du trots det mängden socker så passa extra på den i ugnen - min fick snabbt brända kanter och var genomgräddad alldeles för hastigt. Så...nästa gång blundar jag och häller i allt det där sockret... För då blir kakan som konfekt. Jo, en sak till som jag ändrat. Det står margarin i receptet. Men jag kör med ekologiskt smör :-)

Det här är vad som behövs till en KOKOSTOSCA:

Form: 35x40 cm.

KAKA:
4 ägg
6 dl strösocker (jag tog 4 dl och det blev en annan kaka...)
150 gram rumsvarmt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

GLASYR:
200 gram kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 ½ dl vispgrädde
75 gram smör

UGN 200 grader C.

1. Vispa samman ägg och socker. Vispa därpå ner smör, och siktad kakao. Rör till sist ner mjölet som du blandat med vaniljsocker och salt.
2. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna men bred inte ändå ut i kanterna.
3. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter och koka under tiden ihop glasyren genom att blanda alla ingredienser och sjud dem på svag värme i ca 5 minuter.
4. Bred glasyren över kakan och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills glasyren blivit lite ljusbrun.
5. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.

Receptet har jag sparat lääänge och bara bakat 2 gånger!! Urklippt ur Allt om mat nr 5/1996!
Hade ingen som helst tanke på att plåta mitt bakverk...klantigt!

21 juni 2007

Sjumånaderssjubileum!


Hörde nånstans att de flesta som startar en blogg håller på i snitt 3 månader. I dagarna firar jag sju månader som bloggare!! Skrev först att det var sex månader, men inser att det ju är SJU!! Tycker "tårtbiten" med inredningsbloggare är så mysig. Positiv, generös, glad och inspirerande. Tack till alla besökare! Särskilt till er trogna, återkommande!! Och extra varmt tack till er som kommenterar, peppar, frågar, tipsar och länkar! Utan er skulle jag definitivt ha lagt ner för länge sedan!
Emellanåt kan jag känna att tiden inte räcker till för allt jag skulle vilja göra med bloggen och ibland går det lite långt mellan inläggen. Ibland känner jag att jag inte hinner kommentera hos er andra så mycket som jag vill. Men så tänker jag om - bloggandet ska ju vara kravlöst och kul... För mig ett kreativt lekrum som är bra att sticka emellan med när det kan bli för mycket stress och press i övrigt.
Jag har just nu ett midsommarbak på gång. Jag bakar en seg chokladkaka i långpanna. Över kakan brer man en kokostoscaglasyr... Helt otroligt smarrig. Och supernyttig ;-) För själen... Perfekt med långpannebak... räcker heeeela helgen...
På bilden är det en rabarber- och jordgubbsdessert. Har hittat receptet på arla och tycker det ser så gott ut. Har dock ej hunnit testa än...
Vill nån ha kokostoscareceptet så skriv en rad.
Stor midsommarkram till er alla!
I soon celibrate seven months with my blog! Thanks for visting! And extra warm thanks to everybody leaving comments. This afternoon I prepare for the Midsummer weekend, baking a lovely cake. Very slimming...(or not). But good for the soul...

20 juni 2007

Midsommar...

Nu är det som ljusast. Så kanske känns de här facklorna överflödiga så här års. Men bilden förmedlar en sån skön sommarkänsla. Tänker mig en midsommarafton, kanske avslutas festen med nattligt bad och lite vickning...Då skulle det väl i skymningsljuset vara fint att kanta bryggan med dem? Facklorna finns att beställa hos Trädgårdsrum där också bilden kommer ifrån.

Eftersom vi lyxat med lediga veckor både i maj och juni dröjer det innan det blir semester igen... Men tack vare de ljusa, ljuva kvällarna känns det ju som om dagarna är såå mycket längre... Kanske hinner jag med att lägga in ett litet midsommartips här i morgon - men om inte så vill jag redan nu önska er alla en glad, lat, skön, solig, sillig midsommar!

Sweden is at it's lightest this time of year. Solstice... I dream of a Midsummer Party with a swim in the sea at midnight. The torches show the way - as in the picture... Lovely!

18 juni 2007

Once again...


På födelsedagen firade jag på Furillen på norra Gotland. Det var heeeelt underbart. Stället är magiskt. Maten superb. Servicen perfekt. Att vädret dessutom var bästa tänkbara gjorde det knappast sämre. (Även om jag tror att detta ställe kan vara otroligt häftigt även i rejält oväder.) Eftersom jag fyllde jämnt lyxade vi till och sov över...
Alla detaljer är välvalda och genomtänkta - genomgående naturmaterial - ull, lin, bomull. Alltid stilrent, bekvämt, avskalat.
Det var maken som kläckte idén att fira just där...och det var precis i min smak. Tack, tack!

I celibrated my recent birthday on the fab restaurant Furillen, Gotland. If you have any plans visiting Sweden, make room for a couple of days to explore Gotland. And then... go to Furillen.

Bild från Furillen.







13 juni 2007

Söta sötsaker.

Det är nåt extra med fat på fot. Det blir genast lite mer fest. Jag har varit lite av en samlare. Har några i pressglas, några i porslin och en favvo i vitt glas. Förra året hade vi bjudit in till tårtbuffé på våra födelsedagar och då kom alla till användning. Maken fyller två dagar före mig, så ofta slår vi ihop firandet.

Jag har ett kärt minne av muffins som dem på bilden. När lilla T (goda vänners dotter) skulle fylla 5 fick jag för mig att baka muffins och dekorera med silverkulor, strössel och rosa glasyr. Jag skrev hennes namn med kulorna och hennes ögon lyste som solar när jag räckte fram fatet. Dte var en rosa dröm... Men! Jag hade ALDRIG kunnat föreställa mig att hon skulle bli SÅÅ glad. Ofta kan man ju tro att det gäller att köpa stora, vräkiga, roliga presenter. Men paketet jag hade med mig fascinerade inte alls lika mycket som dessa muffins. Har fått höra efteråt att hon länge, länge pratade om de där muffinsarna - "Tänk, mamma. Tänk att Lisen gjorde dem åt mig". Och självklart har det nu blivit tradition så fort någon av flickorna i den familjen fyller år :-).

Ha en fin dag!

Bilden kommer från Caroline Zoob.

11 juni 2007

Sommartårta...


Jag är åter till verkligheten efter en solig och rolig vecka på underbara Gotland. Födelsedagen var fylld av sånt jag verkligen tycker om och uppskattar... TACK!
Varmt tack för alla hälsningar och gratulationer här på bloggen!!

Tillägg 12 juni kl. 12.03: Hjärnsläpp...eller ålderstecken? Har totalt glömt var jag fann den fina bilden. Men är ganska säker på att dte var på arla.se Om jag har fel ber jag om ursäkt för detta.

01 juni 2007

Bloggpaus och födelsedagsdags...

När jag var sådär 4 år hade ett födelsedagskalas som det på bilden varit rena drömmen!! Hittade den hos Martha Stewart, som dukat upp ett sagotema där Pixies (dvs små sagoväsen) fått sätta prägeln. Nu är jag alldeles snart, snart precis 10 gånger så gammal och tänker fira på ett lite bekvämare sätt. Först med en massa mys med mina närstående och så småningom med ett garden party... Att vovven dessutom heter Pixie gjorde ju att jag föll extra mycket för bilden...

Det blir bloggpaus i lite drygt en vecka, men därefter kommer jag tillbaka full med intryck.

Må så gott allesammans och den som vill får gärna vifta lite extra med flaggan på onsdag - det är då jag äntligen blir vuxen på riktigt :-) Apropå att fylla år den 6 juni...när jag var liten trodde jag att alla flaggade bara för att det var min födelsedag. Tack och lov tog min pappa lugnt och pedagogiskt ur mig det storhetsvansinnet. Men på onsdag tänker jag låtsas lite grann i alla fall...

Kramar!

The photo comes from Martha Stewart - a Pixie birthday party... When I turned 4 it had been a dream... Next week I will be 10 times as old (finally a grown up...) and will celibrate with my family and later on have a garden party. I will take a break from the blog for a while and wish you all the best.

See ya!
Lisenxxx