23 april 2007

Världsbokdagen 23 april.


Jag är knappast ensam om att älska pioner. Dessa ljuvliga, ofta underbart doftande skapelser. Först de maffiga knopparna, och sedan när de i full blom bara vräker sig ut. Så vackert att bara ta in en enda, så lyxigt med ett helt fång. Där vi bodde tidigare fanns ett tiotal underbara rosa doftpioner. En dröm, helt enkelt. Vissa år sammanföll blomningen med min födelsedag och det var extra stor lycka... I vår nuvarande trädgård har jag inte hunnit plantera någon ännu... Men just idag - på världsbokdagen, tyckte jag det kunde passa att tipsa om denna nya bok av Eva Robild. Så här skriver förlaget Natur och Kultur om boken Pioner:

Det sägs att världens äldsta buskpion växer vid ett kloster i Kina och att den är 700 år gammal. Pioner har allt man kan kräva av en växt – stora, vackra blommor, underbar doft, lättskötta och tåliga. Det är också en av få perenner som man gärna tar med sig en bit av när man flyttar, som man räddar från mormors trädgård och vårdar i generationer.

Ett antal pionfantaster delar här med sig av sina erfarenheter. Besök görs bland annat hos Sveriges pionkung Herman Krupke i Västergötland, hos piondetektiven Cecilia Sundholm som söker upp och räddar pioner i övergivna eller misskötta gamla trädgårdar och hos Monica och Thomas Matsson som lyckas odla pioner i kallt klimat.

Utöver personligt skrivna reportage kan man läsa om pioner tillsammans med andra perenner, odling och skötsel, pionen i myt och historia och läkekonst och om framtidens pioner. Eva Robild är trädgårdsskribent med uppdrag för olika vecko- och månadstidningar. Tillsammans med fotograf Görgen Persson har hon tidigare skrivit boken Första trädgården. Pionpassionen fick hon efter ett besök hos Herman Krupke på plantskolan Guldsmedsgården, där pionerna växer i stora fält.

Önskar er alla en fin dag och skön vecka!

4 kommentarer:

JULIE K sa...

Åja pioner er også veldig glad i. Det er noe med at væksten inte er så lett at få til, derfor passar man på dom ekstra och dom blir som ett smycke i trædgården. Jag tog något av en pion min sværmor har. Dom gillar vist inte at flyttas på, men ifjor hadde jag en stor blomma, och iår får jag kanskje flera. Jag ser många skott som kommer upp nu : )

LISEN sa...

Visst är de som smycken!! Jag tycer även om vallmo, särskilt de rosa eller aprikosfärgade. Ser ut som balklänningar i siden...Hopppas din pion blommar för fullt i år!

Purple sa...

Bra tips, pioner är så härliga. De blir så fina att ta in och sätta i vas.

LISEN sa...

Purple: Visst är de ljuvliga??